top of page

Bondens bord

storeggen

Oppdatert: 20. feb.



I fjor vår fikk Storeggen en oppfordring om å søke deltakelse i prosjektet Bondens bord, i regi av Fjellnettverket.



Etter litt drøfting oss i mellom, kom vi frem til at dette var et spennende prosjekt som vi hadde lyst til å bli en del av. Vi sendte av gårde en søknad og ikke lenge etter ble vi intervjuet av prosjektleder Elin, og så var vi plutselig i gang. Prosjektet handler om en serveringsordning der "gardsbruk opnar dørene sine og inviterer besøkande til eit måltid i si eiga stove". Målet er er å teste ut om denne ordningen kan passe for gårdsbruk i fjellområdene og kan bidra til å øke verdiskapningen og produksjonen av lokale matvarer.


Det hele startet med forskjellige nettbaserte kurs der vi fikk informasjon i alt fra hva som måtte til av registreringer og tillatelser, rutiner og kontroller i forbindelse med serveringen (IK-mat) og videre hvordan sette sammen en meny og - ikke minst - hvordan gjøre potensielle gjester oppmerksomme på tilbudet.


Et definitivt høydepunkt var studieturen sist sommer, der vi besøkte gårder som allerede hadde startet opp Bondens bord. Første stopp var storgården Steig i Sør-Fron i Gudbrandsdalen der vi fikk deilig lunsj av vertskapet, Karen Elise og August, samt omvisning på gården:


Videre gikk turen til Mestrand gård i Vågå, der Tina og Øyvind serverte oss en nydelig fireretters middag på den koselige gården sin ved Vågåvatnet:



Etter disse kulinariske opplevelsene kjørte vi dagen etter rakt inn i tåkeheimen - rettere sagt over Valdresflye - som jo er en naturskjønn fjellovergang, men som vi dessverre ikke så noe av på grunn av tåka. Etter å ha passert Beitostølen gikk ferden oppover en setervei - høyere og høyere, til vi endte opp på Olestølen hos Skimaker´n og Budeia. Kathrin, selveste budeia, tok i mot. Vi fikk hilse på geitene hennes og vi fikk se oss rundt på den idylliske stølen mens hun fortalte om stedet og driften. Inne i den gamle stølsbua, eller seterhuset, fikk vi servert mange ulike velsmakende produkter laget av geitemelk, samt korv av geit, som er betegnelsen på den lokale spekepølsa.



Den siste vi besøkte, var Marit på Nerol gard i Hol i Hallingdal. Hun og mannen driver med både gammelnorsk spælsau, potetdyrking og andelshage med grønnsaker. Også her var middagen vi fikk servert, av ypperste klasse:




I tillegg til all den gode maten vi fikk på studieturen, ble vi godt kjent med hverandre og vi delte tips og råd om hva og hvordan vi kunne gå frem for å starte opp med Bondens bord.


Siden har vi også deltatt på lærerikt matverksted i Oslo med kokk Frode Selvaag, vi har hatt besøk av den dyktige og trivelige fotografen, Emile Holba, og vi har hatt kurs i sosiale medier, for å nevne noe. Alt har vært veldig bra og utrolig morsomt å være med på. Høsten gikk også med til for en av oss å skaffe seg den nødvendige kunnskapen for å kunne søke om serverings- og skjenkebevilling og sende registrering til Mattilsynet. Vi har jaktet på andre kortreiste, lokale råvarer for å kunne supplere med ingredienser vi ikke har selv, og siste oppdagelse i så måte, er Øvre Nesteby gård i Alvdal, som leverer melk og fløte fra egne kyr.


Matverkstedet ble holdt på Geitmyra i Oslo


På nyåret var det på tide å starte opp. Før vi skulle arrangere det første Bondens bord, inviterte vi noen gode venner til et "prøvebord" med beskjed om å gi ærlige tilbakemeldinger. Etter noen små justeringer i henhold til det de sa, var vi klare for å ta i mot våre første betalende gjester i slutten av januar. Det gikk over all forventning! Tilbakemeldingene var gode og nå har vi også lagt bak oss Bondens bord i februar.


I tillegg til fem retters middag og informasjon om matens opprinnelse, får gjestene våre også fortellinger fra gårdens historie. Frem mot sommeren blir det et nytt Bondens bord en gang i måneden, og alle datoer er fullbooket! Vi vil ha noen andre, mindre arrangementer fremover, og vi har planer om å kunne ta i mot større grupper for lettere servering og eventuell omvisning sommerstid. Det vil også komme nye datoer for Bondens bord etter hvert. Vi gleder oss til fortsettelsen og håper riktig mange vil finne veien til Storeggen fremover også. Det er bare å følge med her på hjemmesida storeggen.no og/eller på andre sosiale medier.


På "prøvebordet" (de tre første bildene) deltok vi to eldste på gården selv mens de unge serverte oss, mens på det første ordinære Bondens bord, måtte vi trå til, alle fire.

De fire siste bildene er tatt av gjest Marit Arnesen, alle andre i dette innlegget er tatt av Maiken eller Marianne.

Commentaires


bottom of page