top of page

Høst på Storeggen

  • storeggen
  • 8. okt.
  • 3 min lesing
Elghjerte fra årets jakt. Det ble skåret til og speket
Elghjerte fra årets jakt. Det ble skåret til og speket

Vi er godt inne i høsten. To av familiens elgjegere har vært i aktivitet sammen med Birka, vår gode, gamle elghund. Jakta ble kortvarig i år, da jaktlaget fikk alle sine dyr allerede etter fem dager. Været og forholdene var nydelig, og jegerne var svært så fornøyde.


ree

Sondre, yngstebonden på gården, med sin svoger Simen, ville også ut på fuglejakt, og sammen med Simens far planla de jakt sist helg. Da kom stormen Amy. Gutta våget seg likevel ut en liten tur, og ved å holde seg i et område mest mulig i le av været, gikk det bra med jegerne. De fikk et par fugler, også. Vi som holdt oss hjemme, måtte bl.a. holde liv i vedovner, da strømmen forsvant i flere timer lørdag. Med besøk av lille baby Ingvild, var det ekstra viktig å holde varmen i huset.


Etter noen rolige uker uten arrangementer på gården, hadde vi forrige uke besøk av Tylldalen bygdekvinnelag. De fikk litt omvisning med formidling om gårdens historie og deretter servering i Malistua. Det var en trivelig gruppe å ha på besøk. Kvelden etter lånte mitt eget bygdekvinnelag, Fåset, Malistua til sin strikkekafé. Der var ti personer med flittige hender samlet til sosialt samvær. Vi syns det er hyggelig at Malistua blir brukt på denne måten.

Trivelig besøk av Tylldalen bygdekvinnelag
Trivelig besøk av Tylldalen bygdekvinnelag

Disse to besøkene var en grei opptakt til høstens selskapeligheter på gården. Nå starter planleggingen til alle de kommende arrangementer. Her skal bli tre julebord i tillegg til to ordinære Bondens bord, og så blir det julemarked siste lørdagen i november.


Det som imidlertid står foran oss først, er deltakelse på et stort marked i Brumunddal 17. og 18. oktober. Der arrangeres den årlige Matlystfestivalen, og vi skal delta for første gang i år sammen med over åtti andre utstillere. Dette krever mye forarbeid og planlegging, og vi er litt ekstra spent på hvordan dette vil forløpe.


Sondre overleverer kjøtt til en fornøyd kunde i Vestfold
Sondre overleverer kjøtt til en fornøyd kunde i Vestfold

Den siste store arbeidsoppgaven før jul, blir utkjøring sørover av forhåndsbestilte varer i starten av desember. Vi er takknemlige over den store responsen og det er utrolig hyggelig å treffe kunder på denne måten. Dette er noe vil kommer til å fortsette med.






Grunnlaget for alt dette jeg har nevnt, er selvfølgelig dyra våre. Alle kom vel hjem fra fjellet etter sommeren, fjøset er fullt igjen, og fjøsstellet to ganger daglig tar igjen flere timer. Mye tid går med til dette, særlig for Sondre, som har hovedansvaret, men også "kårkallen" tar en stor del av jobben når han ikke jobber på sykehuset.


Klar for turen hjem til gården etter en deilig sommer på fjellet. Her er de siste dyra på vei inn på hengeren.
Klar for turen hjem til gården etter en deilig sommer på fjellet. Her er de siste dyra på vei inn på hengeren.

Med all maten som skal serveres og kjøres sørover, er det behov for større produksjon. I morgen starter vi med årets julepølser, og så går det slag i slag med skjæring av forskjellige stykningsdeler, pakking og annen produksjon. Ingen fare for kjedsomhet fremover, altså.


Maiken og Karin serverer burgere på lokalmatdagen på Tolga
Maiken og Karin serverer burgere på lokalmatdagen på Tolga

Før stormen kom, har høstværet i Østerdalen vært mildt og godt. Vi har hatt en del private gjester på gården, og det er fint å få slappet av i sosiale lag og i tillegg få litt hjelp til diverse gjøremål, som bærplukking og på markeder. Søster Karin kom og hjalp oss på lokalmatdagen på Tolga, og serverte burgere og solgte kjøttvarer sammen med Maiken og meg.

Selv har jeg ladet opp ved å nyte sola ute på tunet og har også tatt meg tid til en fjelltur. Nå gjelder det å brette opp ermene og gå i gang med jobbing igjen.


Nye datoer for Bondens bord er lagt ut på hjemmesida vår, her. Ikke nøl med å melde deg på, noen plasser er allerede opptatt så det kan raskt bli fullbooket igjen.

ree



 
 
 

Kommentarer


Storeggen gård

  • Facebook
  • Instagram

©2025 Storeggen gård

Vi er medlem av Næringsorganisasjonen HANEN –  for bygdeturisme og gårdsmat.

PNG-full-størrelse.png
bottom of page