Aldri en kjedelig dag
- storeggen
- 14. mai
- 3 min lesing

På alle gårder i drift er det mange ulike arbeidsoppgaver, også hos oss. Noen perioder gjennom året er mer travle enn andre og nå er vi inne i en sånn tid. Allerede i januar begynner kalvingen her. Planen er å få konsentrert disse slik at alle kuene har fått kalven sin innen mars måned. Foreløpig er vi ikke helt i mål med det og pr i dag venter vi fortsatt på at de siste kuene skal kalve.
Det er en tidlig vår i år, og jordarbeidet er godt i gang. Den yngste bonden har vært ute på jordet flere ganger, både helg og kvelder. På hverdager er han ellers også på sin andre jobb, så mye av arbeidet må gjøres sent og når de fleste andre har fri. Den eldste bonden jobber også like mye som før med gårdsarbeidet, selv om den yngste formelt har tatt over drifta. Det er ALLTID noe som bare må gjøres! Av og til må vi alle fire trå til, for eksempel kan det være nødvendig når ei ku har problemer under kalving og trenger hjelp til å forløse kalven. Dette kan være svært tungt arbeid, og det er viktig både med krefter og noen som ivaretar både ku og kalv underveis.
På denne tida her skal det også spres møkk. Møkka må først røres og deretter suges den opp i en tank bak på en traktor, som så sprer den noe illeluktende væsken utover jordene etter en nærmere bestemt plan. Dette har vi andre folk som utfører for oss, men det må forberedes en del på forhånd av bonden sjøl.
I lia ovenfor gården har vi et nydyrkingsfelt. Der har folk med store maskiner jobbet for å fjerne det meste av trær og buskas, men det er fortsatt store mengder med stein, stubber og grener i jorda og mye av dette må plukkes opp før det kan såes gress der. Mye gjøres med gravemaskin, men håndkraft må også til. Noen dager den siste tida har eldstebonden og de to yngre holdt på der oppe tidlig og sent. Når det er ferdig vil det bli et godt tilskudd til foret til kyra våre. I det flotte sommerværet på søndag tok jeg turen opp til dem sammen med hundene. Tror det var godt med en lunsjpause for de tre hardt arbeidende og selv fikk jeg en fin tur. På kvelden, når det daglige fjøsarbeidet også var gjort, koste vi oss med grilling på verandaen.
På Storeggen har vi jo også arbeid utover det vanlige gårdsarbeidet. Som kjent bearbeider vi eget kjøtt til ulike produkter, som forskjellige pølser, karbonader og burgere og vi skjærer og pakker alle typer stykningsdeler fra dyret. Alt vi lager kan kjøpes i Malistua, den vesle gamle sommerstua på tunet.
En gang i måneden har vi Bondens bord, en matopplevelse for ti personer. Inne i vår egen storstue serverer vi gjestene fem retters middag og historiefortelling fra gården og om maten de spiser. Dette har blitt et veldig hyggelig evenement, selv om det krever en del arbeid. Vi har allerede blitt kjent med mange trivelige, morsomme og flotte gjester rundt Bondens bord, og flere vil komme.
De fire geitene våre er glade for å ha sluppet ut i det fri og border collien, Balder, stortrives med å forsøke å gjete dem innimellom. De bryr seg imidlertid ikke nevneverdig om ham, de vet han er aldeles harmløs. Vi nyter også våren og de intense grønne omgivelsene rundt oss. Det er en betagende tid og jeg forsøker å ta meg tid til bare å være i vårens eventyr innimellom alle gjøremålene.
Comments