top of page

Rabarbra

storeggen

Bilde

Jeg vil slå et slag for rabarbraen! Utrolig voksevillig (se forrige innlegg!) og av mange nærmest ansett som ugress. Rheum rhabarbarum) er en gammel, hardfør, mat- og medisinplante som opprinnelig kommer fra de nordlige og sentrale deler av Asia. Planten kom til Norge på 1700-tallet. Jeg laget meg rabarbragrøt i dag. Smaken av den bragte meg til minner om barndom og sommer – den gang det alltid var sol og leggene ble brune i juni. Lykken, og det beste godteri, var en liten rabarbrastang og en skål med sukker til å dyppe i. Rabarbra finnes i nesten alle gamle hager – og bak utedoer. Og det er utrolig enkelt å lage noe av den. Denne gangen ble det grøt, neste gang skal jeg lage deilig frisk rabarbrasaft! Noen som vil smake?

Oppskrift på rabarbragrøt:

  1. 1/2 kg rabarbra

  2. 1/2 l vann

  3. 4 – 5 ss sukker

  4. ss potetmel

Oppskåret rabarbra, vann og sukker kokes opp. La det koke noen minutter så rabarbraen blir mør. Utrørt potetmel has på. Kokes hurtig opp og avkjøles. Serveres med melk eller fløte – eller spises bar 😉

Velbekomme!

Og OBS! En liten advarsel til slutt! Jeg siterer Wikipedia!

Rabarbra inneholder mye garvestoffer. I store mengder kan den også virke som avføringsmiddel Det er også viktig å merke seg at store inntak av rabarbra kan føre til økt risiko for nyrestein. Melk kan forhindre dette til en viss grad.

Bladene er svært giftige siden de inneholder store doser oksalsyre. Dødsfall har forekommet hvor blader har vært brukt i salat.

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page