top of page

Tid for rabarbrainnhøsting

Det er sankthansaften i dag og vi har lært at det betyr at man skal avslutte innhøsting av rabarbra. Imidlertid er det visst likevel ikke så farlig hvis det tas nye stilker som kommer opp etter at de første er høstet. Disse inneholder ikke for mye av oksalsyren som man skal være forsiktig med å få i seg, og dermed kan nye stilker godt spises utover hele sommeren. Det jo heller ikke er store mengder vi spiser på en gang av denne grønnsaken, uansett.


Rabarbraplanten kommer opprinnelig fra Kina og kom til Norge på 1700-tallet. Det heter at rabarbraen har helbredende virkning og i Kina har den har blitt brukt for å kurere mange slags sykdommer. Også her til lands ble rabarbra først brukt som medisinplante, og det som i hvert fall er sikkert er at den full av både vitaminer og mineraler som kroppen trenger.


Vi har fem store tuer med rabarbra. En av dem er vi ekstra glad i, for den er av en litt annen sort enn de fire andre, nemlig den røde. Dessuten er dette et fint minne fra vår avdøde svoger, som vi fikk avleggeren fra. Den er litt ung her hos oss, så den gir ikke særlig avling, foreløpig. Jeg pleier ta noen røde stilker og supplere de mer vanlige grønne med når jeg bruker dem i saft eller andre ting, mest på grunn av den fine rødfargen men også for å få litt søtere smak.


Nå har jeg høstet noen av plantene slik at det skal komme nye stilker. Selve høstingen er ikke så stor jobb, men jeg syns det som krever mest av tid og arbeid, er steriliseringen av glass og/eller flasker. Men det bør gjøres skikkelig, ellers er risikoen stor for at innholdet blir ødelagt av mugg, og det ønsker man i hvert fall ikke når man har stått timevis på kjøkkenet og syltet og saftet.


Denne runden ble det både litt saft, litt syltetøy og en deilig rød rabarbrakompott som kronen på verket. Jeg kommer til å høste rabarbra flere runder i sommer, og et tips er å rense den utendørs, om været tillater det. Da slipper du mye rusk og rask på kjøkkenet.

God sommer!



68 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page