top of page

Røde, søte…eller kanskje litt sure

Vi har litt senere bærhøst her i fjellbygda Nord-Østerdal enn lenger sør på Østlandet. Først nå modnes de fleste bærsortene, og i dag spiste jeg en deilig dessert – rett fra buskene! Vanligvis er jeg litt skeptisk til villbringebær på grunn av mark, men i disse fant jeg ikke en eneste mark – og jeg gransket hvert eneste bær før det kom innenfor min munn. I går høstet husets eldste datter inn litt av ripsen og laget nydelig ripssaft. Det er fortsatt masse rips igjen på buskene, så i år som i fjor inviterer jeg kollegaer til å komme og plukke. Fortsatt masse bær igjen. Skal de brukes til gele er det perfekt å plukke dem litt før de er helt modne. Og i skogen finnes mengder av tyttebær, rognebærtrærne bugner og om man ønsker andre farger, er det store muligheter for blåbær, og til og med multer i år. I hagen vår er det også solbær og stikkelsbær. Ååh, problemet er bare den dårlige samvittigheten for ikke å rekke å plukke og sylte, safte, bake og kokkelere med alle de fantastiske råvarene. Men litt skal  vi i hvert fall få til. Her deler jeg oppskriften på ripssaften som ble laget her i går. I tillegg ble det tilsatt ørlite grann kanel. Mmm, deilig!

Ripssaft

1 kg rips 1 dl vann

300 g sukker pr liter saft

Bærene skylles og has i en kasserolle sammen med vannet. Legg på lokk og kok sakte opp. Kokes på svak varme i ca. 15 min. Saften siles så gjennom et klede eller en saftpose og skal stå ca. 1 time. Klem ut det siste av saften. Saften måles og helles tilbake i kasserollen sammen med sukkeret. Saften kokes så ca. 5 minutter uten lokk. Skummes av.

Hell på flasker og korke straks

Comments


Storeggen gård

  • Facebook
  • Instagram

©2025 Storeggen gård

Vi er medlem av Næringsorganisasjonen HANEN –  for bygdeturisme og gårdsmat.

PNG-full-størrelse.png
bottom of page