Lårtunge
Lag ditt eget pålegg
Hvis du har lyst til å lage ditt eget pålegg, anbefaler vi at du kjøper kjøttstykket lårtunge. Det har ingenting med tungen i munnen å gjøre, men er en stor muskel med mye rent kjøtt fra oksens lår.
Kjøttet herfra brukes ofte i produksjon av pølser, eller det kvernes til karbonadedeig. Det er imidlertid ingenting i veien for å bruke lårtunge på annen måte, som f.eks. til å lage pålegg.
Fremgangsmåte:
Legg det frosne kjøttstykket i en ovnspanne, ev. en gryte med lokk, og sett det inn i ovnen, forvarmet til 75° C. Dersom du ønsker en mer rosa kjerne, setter du stekeovnen på 65° i stedet for 75°.
La kjøttet steke i 10 timer.
Lag en lake ved å koke opp salt og vann (forhold 1 liter vann + 1 dl salt) og legg lårtunga i laken. Pass på at laken dekker hele kjøttstykket.
Kjøttet skal ligge i saltlaken i ca. fem timer mens den kjølner.
Fjern stekenettet forsiktig og tørk kjøttet lett med tørkepapir.
Rull kjøttet i malt, svart pepper, eller annet ønsket krydder.
Skjær opp i tynne skiver, bruke gjerne en skjæremaskin om du har, og bruk det som pålegg.
Nydelig på hjemmebakt grovbrød med for eksempel majones og sylteagurk.
Lykke til!
PS. Denne steken kan også brukes som middagsrett, servert f.eks. med grønnsaker, poteter og brun saus.